Rapport om sjøulykke - lasteskipet Fisktrans LIAB forlis i Brennvika, Steigen 25. januar 2017

Download Last ned rapport

Beskrivelse

25. januar 2017 fikk mannskapet på lastefartøyet Fisktrans problemer med å holde fartøyet på rett kurs fordi roret hadde låst seg. Været var dårlig med regn og sterk vind. Fartøyet driftet mot grunnere farvann. Mannskapet på seks hoppet i sjøen og ble berget opp i et helikopter. Fartøyet forliste 3 timer senere i posisjon N 67 41,4 Ø 014 41,9.

Rundt kl. 0500 gikk «no rudder response» (ror ute av funksjon) alarmen. Mannskapet oppfattet fra rorindikatoren at roret hadde låst seg i 15º styrbord vinkel og flere tiltak ble iverksatt for å utbedre dette. Det har ikke vært mulig for SHT å fastslå hvorfor roret sluttet å fungere

Havarikommisjonen vurderer at skipperen, sammen med besetningen og i dialog med HRS, iverksatte nødvendige tiltak etter at de oppfattet at roret hadde låst seg. Skipperen startet sidepropellere forut og akter for å prøve å holde baugen mot været, men vind og sjø var for sterk. I det dårlige været førte problemet med styrefunksjonen til at fartøyet driftet mot land og nærmet seg etterhvert en kritisk situasjon. Ca. kl. 0700 ble mannskapet på seks personer berget trygt opp i et helikopter. Ingen var blitt skadet i forbindelse med ulykken eller redningsaksjonen.

Etter at mannskapet var evakuert, driftet Fisktrans ukontrollert for vær og vind over en eller flere grunner. Deretter forliste Fisktrans kl. 1117 i utkanten av Brennvika. Det er usikkert om de massive skadene i skroget under intakt vannlinje oppstod i forbindelse med at Fisktrans var i drift inn mellom grunner og skjær eller som følge av sammenstøtet med havbunnen da Fisktrans forliste.

Havarikommisjonen fremmer ingen sikkerhetstilrådinger i forbindelse med undersøkelsen.

Sted
Utenfor Brennvika i Steigen, Nordland fylke
Hendelsesdato
25.01.2017
Ulykkeskategori
Forlis
Område
Norsk territorialfarvann
IMO-nummer
5248255
Fartøyets navn
Fisktrans
Type hendelse
Teknisk svikt, styring, navigasjon m.m.
Type fartøy
9 - Diverse
Register
NOR
Skriv ut
Rapporter samme område
Rapporter samme ulykkeskategori