Rapport om alvorlig luftfartshendelse ved Kvamsdal i Masfjorden kommune, Hordaland 24. februar 2018 med Airbus Helicopters AS 350 B3 Ecureuil, LN-OWE, operert av Nord Helikopter AS

Download Last ned rapport

Beskrivelse

Hendelsen skjedde i forbindelse med oppdrag knyttet til etablering av en ny kraftlinje. De var fire personer ombord; fartøysjef, lastemann og to passasjerer som skulle transporteres til en landingsplass i kraftgata. Ved posisjonering av helikopteret under landing, kom hovedrotorbladene i kontakt med en container.

Fartøysjefen manøvrerte helikopteret unna containeren og steg opp. Han merket ubetydelige vibrasjoner. Helikopteret var kontrollerbart og fartøysjefen valgte derfor å returnere til riggplassen ett til to minutters flyging unna. Etter shutdown ble det konstatert at ytterste del av alle tre hovedrotorbladene var skadet. Ingen personer ble skadet i hendelsen.

Siden forrige landing hadde landingsplassen endret seg betraktelig. Oppdragsgiver hadde utført arbeid med gravemaskin på landingsplassen og fysiske hindringer var plassert slik at plassen ikke lenger var egnet til formålet.

Havarikommisjonen mener at fartøysjefen i dette tilfelle ikke burde ha godtatt de reduserte sikkerhetsmarginene, og følgelig avstått fra å lande.

Sted
Kvamsdal, Masfjorden kommune
Hendelsesdato
24.02.2018
Luftfartøy
Airbus Helicopter AS 350 B3 Ecureuil
Operatør
Nord Helikopter AS
Reg. merke
LN-OWE
Flygeforhold
VMC
Fylke
Hordaland
Type hendelse
Luftfartsulykke
Type flyging
Ervervsmessig, ikke-regelbunden
Kategori luftfart
Lett, helikopter (<= 2 250kg)
Flykategori
Helikopter, Single-engine, Turboprop/turboshaft
FIR/AOR
ENBD (Bodø ATCC)
Skriv ut
Rapporter samme type luftfartøy
Rapporter samme kategori luftfart