Rapport om luftfartsulykke på Hatten i Lesja kommune, Oppland 24. september 2015 med Alexander Schleicher GmbH & Co Segelflugzeugbau ASW 24, LN-GNA

Download Last ned rapport

Beskrivelse

Torsdag kveld 24. september 2015 ble et seilfly meldt savnet i forbindelse med flyging fra Bjorli flyplass. Mandag 28. september ble seilflyet lokalisert. Det hadde havarert på fjellet Hatten i Lesja kommune, Oppland fylke ca. 40 km øst av flyplassen. Fartøysjefen ble funnet omkommet 56 meter fra seilflyet.

Bilder og forklaringer fra andre seilflygere sammen med meteorologiske observasjoner, viser at det har vært skylag i flere høydeskikt i områdene der flygingen fant sted. SHT antar at måten fartøysjefen har fløyet på de siste minuttene av flygingen, har blitt utført i et forsøk på fortsette flygingen i visuelle forhold. Dette har etter hvert ført flygingen inn i eller mot værforhold hvor fartøysjefen sannsynligvis til slutt ikke hadde mulighet til å fortsette flygingen under visuelle forhold og dermed endt opp i en situasjon der siste utvei har vært å foreta et nødutsprang.

I følge sporloggen i seilflyets GPS, startet fartøysjefen flygingen fra Bjorli kl 1221. Etter ca. fem timers flyging i lokalområdet rundt Bjorli, satte fartøysjefen kursen østover. Resten av flyturen og fram til seilflyet havarerte kl. 1904, ble i grove trekk foretatt mellom Digervarden i vest og Dovrefjell i øst.

Like før havariet skjedde, sendte fartøysjefen ut en nødmelding som ble oppfattet av seilflygere som befant seg i nærheten av Bjorli. Nødmeldingen inneholdt ingen detaljer vedrørende nødsituasjonen eller seilflyets posisjon.

De påfølgende dagene ble det organisert en storstilt leteaksjon og på søkets fjerde dag ble seilflyet lokalisert. Fartøysjefen ble funnet omkommet nær seilflyet. Pilotskjermen var utløst men hovedskjermen var fortsatt sammenpakket. Undersøkelsene har vist at fartøysjefen har forsøkt et nødutsprang i for lav høyde over terrenget slik at hovedskjermen ikke har rukket å åpne seg. Han omkom da han traff bakken.

Sted
Hatten, Lesja kommune, Oppland fylke
Hendelsesdato
24.09.2015
ICAO flyplassindikator
ENBL
Luftfartøy
Øvrige seilfly
Operatør
Privat
Reg. merke
LN-GNA
Flygeforhold
VMC
Fylke
Oppland
Type hendelse
Luftfartsulykke
Type flyging
Privat
Kategori luftfart
Lett, fly (< 5 700kg)
Flykategori
Seilfly (inkl. motorglider)
FIR/AOR
ENBD (Bodø ATCC)
Skriv ut
Rapporter samme type luftfartøy
Rapporter samme kategori luftfart