Rapport om luftfartsulykke, Sandefjord lufthavn, Torp 21. november 2015 med Robinson Helicopter Company R22 Beta, LN-OZP operert av European Helicopter Center

Download Last ned rapport

Beskrivelse

Hensikten med flygingen var å gjennomføre en skilltest for PPL(H) sertifikat. Flygingen besto av flere elementer, deriblant autorotasjoner ned mot taksebane «Y syd». Etter at disse autorotasjonene var gjennomført, skulle det gjennomføres simulert tap av motorkraft fra lav hover.

Motorturtallet droppet da throttle ble satt til idle. Kandidaten begynte å gi venstre cyclic stikke, noe som medførte en sideveis bevegelse mot venstre. Kontrollanten tok tak i cyclic stikke og korrigerte det han klarte mot høyre, men fikk ikke stoppet bevegelsen før venstre understell kom i kontakt underlaget som besto av frosset gress og snø. Helikopteret veltet og ble liggende på siden. Hovedrotoren slo i bakken et par runder før helikopteret ble liggende i ro på venstre side.

Flyskolen har i ettertid endret sine prosedyrer, slik at denne øvelsen utføres på hardt underlag. Derved reduseres faren for at understellet hindres i sideveis bevegelse på grunn av at det synker ned i et mykt underlag.

Sted
Sandefjord Lufthavn, ENTO
Hendelsesdato
21.11.2015
ICAO flyplassindikator
ENTO
Luftfartøy
Robinson R22
Operatør
European Helicopter Center
Reg. merke
LN-OZP
Flygeforhold
VMC
Fylke
Vestfold
Type hendelse
Luftfartsulykke
Type flyging
Skole
Kategori luftfart
Lett, helikopter (<= 2 250kg)
Flykategori
Helikopter, Single-engine, Stempelmotor
FIR/AOR
ENOS (Oslo ATCC)
Skriv ut
Rapporter samme type luftfartøy
Rapporter samme kategori luftfart